ADK

ADK - Adimex & Kondev е
директен вносител на групите:

  • continental
  • mitas
  • bidgestone
  • btk

Полезни съвети

 

Размер на външната гума »
РАЗМЕР: 195/65 R15 91T

195 Ширина на протектора в милиметри
65 Съотношението между височината и ширината на протектора 
R Радиална конструкция
15 Вътрешен диаметър на гумата в милиметри (инчове)
91 Товарен индекс
T Скоростен индекс

Скоростен индекс J K L N O P Q R S T U V W Y
Макс. км/час 100 110 120 140 150 160 170 180 190 200 210 240 270 300

 

Следене на налягането в гумите »
Когато налягането в гумите е ниско се повишава топлината във вътрешността. Това води до разделяне на гумата и конците в нея. Ниското налягане води до преждевременно износване на краищата на гумата, което значително съкращава живота й. Високото налягане в гумата води до нейната нестабилност, трудно управление на автомобила и до неравномерно износване в средната линия. Ако гумата получи удар или търкане, при това положение е много по-лесно да се получи скъсване или "балон". При внезапно спиране с прекомерно напомпани гуми, се увеличава и спирачния път. Ако гумите Ви са Run Flat, SSR, RFT или ROF проверявайте редовно налягането им на компютърния дисплей.

 

Гуми с грайфер по-малък от 1.6 мм са недопустими »
Гуми с фрайфер под 1.6 мм се пързалят лесно, имат удължен спирачен път и са изложени на риск от нараняване или скъсване. На мокър път подобни гуми образуват “аква планинг", правейки спирането и управлението почти невъзможни. Такива гуми са опасни за всички на пътя и водачите трябва да бъдат спирани от движение.

 

Проверявайте гумите за пирон или камъчета по грайфера »
Преди път преглеждайте гумите и почистете от попаднали камъчета. Когато има забит пирон, гумата може да се пробие или скъса по време на движение. При наличност на чуждо тяло гумата трябва да се смени и поправи, за да се избегнат по-големи щети по протектора.

 

Карайте разумно »
Избягвайте лошите навици при шофиране, като рязко спиране и потегляне, "свиренето" на гумите и ударите в бордюри. Това води до намаляване живота и качествата на гумите.

 

Проверявайте резервната гума периодично »
Препоръчително е редовно да проверявате състоянието на резервната си гума. Следeте за налягането в нея, както и за видими наранявания по повърността на страницата и в дълбочината на грайфера. Резервната гума може да Ви спаси при евентуален проблем с друга от гумите на пътя.